man-hand-car-black

10 tips om je auto te poetsen zonder er veel geld aan te besteden

Je kan je huurders geen groter plezier doen dan door te zorgen dat ze kunnen vertrekken in een propere auto. En een tevreden huurder betekent een positieve beoordeling die wordt gedeeld met de rest van de gemeenschap. Toch is het niet altijd vanzelfsprekend om je voertuig schoon te houden tussen elke verhuring. Daarom enkele tips om je auto gemakkelijk te onderhouden voor een prikje en in een mum van tijd.

Goede zichtbaarheid = veiligheid

man-driving-car

Voor een schitterende voorruit bij elke verhuring beginnen we met het onderhoud van de ruitenwissers. Als je ruitenwissers zich in goede staat bevinden, kan je je voorruit relatief proper houden zonder al te veel moeite. Een beetje ruitensproeiervloeistof op je voorruit, de ruitenwissers een paar keer heen en weer laten gaan en de klus is geklaard. Als je ruitenwissers strepen op je voorruit beginnen achter te laten, kan je ze insmeren met medische alcohol om hun levensduur wat te verlengen vooraleer je nieuwe koopt.
En hou je van een kristalheldere voorruit en ramen, ga je ze dan te lijf met een magische schoonmaakspons en ontsmettingsalcohol. Na een eerste wasbeurt met glasreiniger helpt ontsmettingsalcohol om grondig te ontvetten. Vochtige doekjes zijn ook heel doeltreffend om insecten die tegen de voorruit plakken vlot weg te wrijven. Bovendien zijn ze ook handig om je dashboard in één moeite door te ontstoffen.

Dashboard in het nieuw

dashboard

Een doek gedrenkt in afwasmiddel of product om de ruiten te reinigen, er zijn meerdere manieren om het dashboard te poetsen.
Vaseline is ook een goed product om alle kunststof oppervlakken van je auto te onderhouden en te vermijden dat er barsten in verschijnen door hitte of zeer lage temperaturen. Vuil heeft de neiging om vast te gaan zitten tussen kleine spleetjes en nissen van het dashboard en de armleuningen. Om alle moeilijk bereikbare hoekjes van je interieur grondig te reinigen, kan je een tandenborstel of een wattenstaafje gebruiken.
Het is niet altijd gemakkelijk om de ventilatiekanalen van het dashboard af te stoffen. In plaats van een vod gebruik je hier beter een schuimborsteltje om mee te verven. Dit is ideaal om het stof dat vastzit tussen de leidingen weg te wrijven.

Heldere koplampen

koplamp

Doffe koplampen verlagen de efficiëntie van je lichten op de weg. Met een trucje is dat snel verholpen en kan je weer veilig rijden. Tandpasta ontwasemt je koplampen en maakt ze weer onberispelijk schoon. Gewoon op je lampen smeren en een paar minuutjes zijn werk laten doen voor je ze schoonmaakt.

Een carrosserie als nieuw

carrosserie

Eigenlijk is je badkamer een goudmijn om je auto weer zijn glans van weleer te geven. Naast een tandenborstel en tandpasta leent conditioner zich uitstekend om je carrosserie weer te laten blinken. Breng de conditioner aan met een vod in cirkelbewegingen en je zal versteld staan van het resultaat.
Krijt doet ook wonderen voor de carrosserie. Door voorzichtig krijt te wrijven op de zwakke plekken en krassen, kan je kleine foutjes in je carrosserie wegwerken. Er bestaat speciaal krijt voor, te vinden in winkels met automaterialen, maar met bordkrijt lukt het ook.

Ja, je kan je velgen proper houden!

velgen

Om hardnekkige teervlekken op je velgen te lijf te gaan, heb je schuurpoeder nodig. Dompel gewoon een vod onder in huishoudalcohol en wrijf het poeder op de velgen. Cola is ook zeer efficiënt tegen roestvlekken. Giet het op staalwol en wrijf de velgen ermee in: ze worden meteen kraaknet.

Zetels en vloeren: een fris en proper interieur

interieur schoon

Verras je huurder zodra hij instapt met een aangename geur.  
Om de lucht in je auto fris te houden, kan je opteren voor een geurverspreider. Die zijn te vinden in alle winkels met automaterialen zoals Auto5 en zelfs in de supermarkt. Je kan ook zelf een geurverspreider maken. Dompel gewoon een wasknijper onder in een beetje essentiële olie en knijp hem vast op de verluchtingsgaten. Telkens wanneer je je verwarming of airco aanzet, zal het parfum zich verspreiden.
Als je auto is uitgerust met leren zetels, ben je niet beter dan met een hydraterende crème voor baby’s of reinigingsmelk om het leer van je interieur te onderhouden en te voeden.
Bij stoffen interieurs is magische gom perfect om de bekleding van zetels en vloeren zeer makkelijk te ontvlekken. Je dompelt je magische gom eenvoudigweg onder in huishoudalcohol en wrijft dan de vlekken weg. Azijn is ook een handige raad van tante Kaat om achter de hand te houden. Vermengd met afwasmiddel is het een goeie ontvlekker.
Uiteraard gaat er niets boven van tijd tot tijd eens grondig stofzuigen om alle zetels, tapijten en de vloer van je voertuig te ontstoffen, zeker als je huisdieren hebt. Je hoeft echter niet elke week je stofzuiger boven te halen. Met de krabber van de voorruit kan je dat klusje ook klaren, en sneller. Je vernevelt wat water op de zetels en schraapt het vuil bijeen met de rubberen krabber. Vaarwel haartjes!
En jij? Heb jij nog trucjes en tips om je auto een opfrisbeurt te geven?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *