toeristen

Hoe je auto verhuren aan buitenlandse toeristen ?

De zomervakantie komt dichterbij en de buitenlandse toeristen maken zich klaar om op vakantie te vertrekken. Je zal zeker en vast huuraanvragen van buitenlandse toeristen, die het Belgische landschap met de auto willen ontdekken, ontvangen. Je kunt deze aanvragen met een gerust hart accepteren maar het is wel belangrijk enkele extra controles uit te voeren. In dit artikel vind je alle belangrijkste aandachtspunten op een rijtje zodat je verhuring van een leien dakje verloopt.  

Welke documenten moet je controleren?

rijbewijs1) Controleer of de huurder voldoet aan de huurvoorwaarden van het platform.  Ga zorgvuldig na of de huurder minstens XX jaar heeft en meer dan XX jaar zijn rijbewijs heeft, afhankelijk van de voertuigcategorie. Controleer vervolgens of de huur betaald is met een bankkaart op naam van de huurder – behalve Duitse toeristen die met Paypal betalen (in dit geval maakt de controle niets uit). Indien de huur betaald werd met een bankkaart die niet op naam is van de bestuurder, zal de huur niet gedekt worden door de verzekering en dus geannuleerd moeten worden.

2) Afhankelijk van de afkomst van de huurder, moet je de volgende lijst documenten controleren:

  • Indien het rijbewijs is afgegeven door een land van de Europese Economische Ruimte of door IJsland, Liechtenstein of Noorwegen, is er geen verdere controle nodig. De Europese rijbewijzen zijn in al deze landen erkend. Let er wel op dat het rijbewijs geldig is.
  • Indien het rijbewijs is afgegeven door een ander land dan bovengenoemd, geen paniek! Controleer in dat geval de volgende documenten en neem er ook een foto van om aan te kunnen tonen dat je de controles hebt uitgevoerd:
  • Een geldig rijbewijs
  • Een officiële vertaling van het rijbewijs in het Frans of in het Nederlands (met uitzondering van Peru of Egypte) of een internationaal rijbewijs  
  • Een geldig paspoort indien de huurder minder dan 90 dagen in België is. Denk er dus aan de datum van binnenkomst op het grondgebied na te gaan. Indien de huurder langer dan deze periode in het land is, moet hij/Zijje een geldig visum tonen. In dit geval is zijn/haar rijbewijs geldig met ingang van de datum van afgifte van het visum – behalve voor visumstudenten is het rijbewijs wel geldig gedurende de hele studieperiode.

Toeristen afkomstig van bepaalde landen mogen België binnenkomen zonder het bezit van een paspoort, zoals Zwitserland. Deze huurders moeten een bewijs van woonst aantonen in plaats van een paspoort, zodat je kunt nagaan dat ze niet langer dan 2 jaar in België verblijven. Indien dit het geval is is hun rijbewijs niet meer geldig en moeten ze die omwisselen voor een Europees rijbewijs.

Iedere extra bestuurder moet dezelfde documenten aantonen (denk er aan ook foto’s hiervan te nemen).

Voor meer informatie kun je de website van de regering raadplegen of onze klantendienst contacteren.  

Waar mogen ze rijden ?

buitenland

Kortom, je kunt je voertuig aan toeristen afkomstig uit de hele wereld verhuren, zolang ze in staat zijn alle bovengenoemde documenten te tonen.  Toch mogen ze niet overal naartoe rijden met jouw voertuig. Je huurders mogen reizen in de volgende landen:

Duitsland, Andorra, Oostenrijk, België, Denemarken, Spanje, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Monaco, Nederland, Polen, Portugal, Tsjechië, Slovenië en Zwitserland.

Waarom? Simpelweg omdat de verzekering niet geldt in deze landen. Vergeet niet dat je ook toegang tot de lijst hebt in de “vereiste voorwaarden” bij elk zoekertje. Aarzel niet om je huurders eraan te herinneren dat als ze in één van deze landen willen reizen, ze er zeker van moeten zijn dat hun rijbewijs in het betreffende land geldig is.  

Hoe verwelkom je ze?

sleuteloverhandiging

Je auto verhuren aan particulieren die misschien niet jouw taal spreken kan soms afschrikken. Aarzel niet om in het Engels te communiceren, ook al beheers je de taal niet volledig. Op die manier zullen ze zich meer op hun gemak voelen en kom jij ook  meer te weten over hun reis, hun bestemming en waar ze vandaan komen. En als je nog dat tikkeltje verder wilt gaan kun je zelfs je auto klaarmaken voor ze hem komen ophalen, om de ervaring nog specialer te maken. Ontdek hier hoe je je huurders gelukkig kunt maken door enkele kleine verrassingen in je auto te plaatsen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *