onderhoudtips

Tips voor het onderhouden van de banden en accu van je auto

In ons vorig artikel op onze blog gaven wij reeds aan dat de kans groot is dat het aantal huuraanvragen snel kan stijgen in november. Het leek ons daarom verstandig enkele onderhoudstips te delen opdat je huurders met een gerust hart op vakantie kunnen vertrekken met je auto. Ontdek in dit artikel onze korte gids voor het optimaal onderhouden van je accu en banden.

Hoe je banden goed onderhouden?

Eerst en vooral vinden wij het belangrijk je eraan te herinneren dat het je banden zijn die voor grip op de weg zorgen. Om gripverlies te voorkomen is het belangrijk de staat van de banden regelmatig te controleren.

Hoe de staat van je banden controleren?

Zorg er eerst voor dat je een duidelijk zicht hebt op de banden en hun loopvlak. Draai daarvoor het stuur 45° naar rechts of naar links. Op het loopvlak vind je de slijtage-indicator die toestaat de profieldiepte van de band te controleren. Indien je merkt dat het profiel tot op deze slijtage-indicator versleten is, moet de band snel vervangen worden.

slijtage-indicator

Vergeet niet de flanken van je banden te controleren om er zeker van te zijn dat er geen barsten of bulten zijn. Bovendien vind je op deze flank alle nodige informatie terug voor het veranderen van de band: het merk, de referentie en de grootte.

Hoe de bandenspanning van je banden controleren?

Het is zeer belangrijk de bandenspanning van je auto te controleren, om het even welk seizoen of gebruik van je auto. Te slap opgeblazen of versleten banden beïnvloeden de wegligging van het voertuig nadelig, vergroten de remafstand en brengen een risico op aquaplaning of lekke band met zich mee. Denk er dus aan de bandenspanning te laten controleren bij je garage of bij een tankstation. Je kan de juiste bandenspanning terugvinden in de handleiding van je wagen.

Hoe de uitlijning van je banden controleren?

Een correcte geometrie van de banden is noodzakelijk om vroegtijdige slijtage te voorkomen. Wanneer je een band verandert, vergeet dan niet de uitlijning van de banden te laten controleren bij je garage.

Wanneer je je banden controleert, ga dan ook even na of alles gelijk staat: zie je de slijtage-indicatoren terug op de binnen- en buitenkant van de flanken?

Wissel je banden om de slijtage te beperken

Je voor- en achterbanden slijten niet altijd op gelijkmatige wijze. Door je voor- en achterbanden om te wisselen, verleng je de levensduur en de prestatie van je banden.

Let op, dit is enkel mogelijk indien de 4 banden identiek zijn qua maatvoering.

Hoe je accu goed onderhouden?

Een goed onderhouden accu zorgt voor de goede werking van het elektrisch circuit van je auto zoals het starten, de binnen- en buitenverlichting alsook de verwarming. Dankzij de accu is het trouwens ook mogelijk je gegevens op te slaan.

De accu van een auto heeft een gemiddelde levensduur tot wel 5 jaar, afhankelijk van het gebruik van de auto.

Met de komst van de winter, en het daarmee gepaard gaande winterweer, wordt de accu vaak op de proef gesteld. Je maakt dan automatisch meer gebruik van het elektrisch circuit van je auto (lichten, ontdooiing van de ruiten, verwarming, etc.). Het is dus het ideale moment om de staat van je accu te controleren.

Hoe meet je de poolklemmen van een accu?

Eerst en vooral: Wat zijn de accupoolklemmen?

De poolklem van een accu is een mechanisch element dat zorgt voor de verbinding tussen de accu en de elektrische kabels.

De accupoolklemmen kunnen vuil worden of oxideren na verloop van tijd, wat voor een onstabiel contact kan zorgen waardoor de accu sneller zal leeglopen. Maar voor elk probleem is er een oplossing! Maak je poolklemmen schoon met zuiveringszout voor een goede werking van je accu op lange termijn. Om dat te doen moet je de volgende stappen uitvoeren:

  • Haal eerst de klemmen los van de accu en maak vervolgens de kabels los.  
  • Zet de accu uit door eerst de minpool uit te schakelen, en vervolgens de pluspool. Voor het terug inschakelen moet je het tegenovergestelde doen: eerst de pluspool en dan de minpool.
  • Schuur de polen met een oude tandenborstel voor het verwijderen van het vuil.
  • Voor het verwijderen van het resterende vuil, schuur je de polen aan de hand van een tandenborstel doordrenkt met water en zuiveringszout.
  • Droog vervolgens je polen met een antistatische doek.

Hieronder vind je een illustratie ‘VOOR’ en ‘NA’ het schoonmaken van de accupoolklemmen van een auto.

VOOR

voor schoonmaak

NA

na schoonmaak

Hoe controleer je het waterniveau van de accu?

Haal de stoppen van de vultank weg om het waterniveau van de accu na te gaan. Indien je merkt dat de onderdelen van de accu niet gevuld zijn tot het waterniveau, voeg dan gedemineraliseerd of gedestilleerd water toe.

Hoe controleer je de staat van de accubak?

Doordat er zuren door lekkage kunnen weglopen uit de batterij is het evenwel mogelijk dat de accubak beschadigd wordt.  Schuur in dat geval de bak met een doek en ga er vervolgens over met een roestwerende product.  

Indien je twijfelt over de correcte werking van je accu, aarzel dan zeker niet contact op te nemen met je garage of een expert.One response to “Tips voor het onderhouden van de banden en accu van je auto

  1. Bedankt voor de tips! Ik wilde altijd een auto kunnen rijden en eindelijk heb ik genoeg tijd ervoor! Voordat ik naar een autorijschool ga wil ik eerst zoveel mogelijk nuttige info lezen. Ik wist wel dat het zeer belangrijk is om gripverlies te voorkomen, maar ik had geen idee dat je de slijtage-indicator ervoor moet controleren. Ik hoop dat in mijn toekomstige autorijschool mijn instructeur meer verschillende details over auto onderhoud zal kunnen vertellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *